Faceți căutări pe acest blog

28 septembrie 2011

nuante

am citit postul claudiei . ultimul . trebuie sa recunosc ca mi-a placut . cursivitatea scrisului , logica ideilor . m-am intrebat de asemenea unde se ascunde , vorba Iarinei , trilema muraturilor . raspunsul ? peste tot . intr-o forma sau alta . dar nu despre asta e vorba . am sa privesc postul intr-un mod abstract , de pe banca celor care , la fel ca alte multe mii sau sute de mii, m-am regasit in povestile legate de vremuri in care bananele cresteau pe sifonier .
claudia are dreptate desi priveste lucrurile de pe podium , din loja invingatorilor . adica avand un unghi de a privi extrem de ingust spre in jos . realitatea e un pic diferita . e diferita pentru ca doamna criza , caci despre ea este vorba , nu ne-a lasat cu ochii-n soare doar pe noi romanii . au mai fost alte cateva sute de milioane , de peste tot din lume , unii mai cu stare , altii mai saracuti , pe care criza i-a prins pe picior gresit . cu totii , impinsi de lacomie sau de nevoie , incercand sa-si faca viata mai usoara sau doar gandind superficial s-au ars in asa numita "crestere a nivelului de trai " . si evident , in caderea lui abrupta care a urmat . iar pe aceia despre care vorbesc e greu sa-i arat cu degetul si sa plec de la premiza ca au gresit . caci nu ei ci sistemul i-a impins sa-si duca viata pana acolo unde plapuma li se intindea . foarte firesc de altfel . fiecare si-a intins plapuma pana unde a crezut de cuvinta sau pana unde , intr-o societate fireasca , care-ti asigura stabilitatea , e firesc sa ti-0 intinzi . bula asta imobiliara despre care s-a tot vorbit nu exista de ieri de azi . de prin anii '90 lumea s-a intrebat de unde si pana cand . nu aici . aici eram la ani lumina de tot ceea ce se intampla in alte parti . uite ca cinsprezece ani mai tarziu cu aproximatie bula s-a spart . nu-i vorba , in anul 2000 s-a spart o alta bula , a dot-com-urilor . care la fel , a afectat o multime de oameni . nu in aceasi masura ca in 2008 . pentru ca desi totul prognoza asa ceva , globalizarea nu era inca la nivelul de astazi iar 9/11 a focusat economiile si resursele intr-o alta directie asa ca multe falimente rasunatoare de la vremea respectiva au fost echilibrate de o ridicare a altor directii si repere . pot sa va garantez ca in urmatorii doi ani cel putin un razboi va aparea din aceleasi motive . poate nu foarte mare dar cu siguranta european si cu siguranta cu victime colaterale . dar care , intr-un fel sau altul , va face din nou economiile sa se regenereze . asta asa , ca sa aruncam o privire dincolo de gardul asta al nostru , pur romanesc .
in Romania , ca peste tot in lume , oamenii au functionat ca in orice societate normala in care , intr-un mod inerent fiecare s-a intins cat i-a fost plapuma . strungarul dintr-o fabrica oarecare a fost fericit cand guvernul a ridicat stacheta salariului mediu pe economie caci si salariul lui a crescut . economia infloritoare . ce sa faca omul , sa stranga ? a strans toata viata lui sa-si ridice copilul cu o treapta mai sus . acum s-a gandit ca a venit vremea lui . sa-si cumpere un televizor si un frigider nou , sa-si bucure inima si nevasta . eventual , daca era sef de sectie , s-a gandit sa treaca de la doua camere la trei ca tot erau doar cateva mii in plus caci intretinerea era mai ieftina la doua camere si aveau mai multa cautare . dar deh , omul a spus ca e gospodar si cand ii e bine pune deoparte ca pe o investitie . ce daca nu avea bani cash ? suntem societate de consum si toata lumea trambiteaza ca asta e doar inceputul si ca economia duduie . si daca nu-i creste salariul tot o poate duce asa , din picatura in picatura inca cativa ani platind rate din salariul pe care-l are . si bufff ! a venit anul 2008 . apoi 2009 . apoi 2010 . sute de fabrici si fabricute s-au inchis , strungarul si seful nostru de sectie au ajuns pe drumuri caci indiferent de cat de buni erau ei , aveau deja o varsta sau locurile erau deja ocupate in celelalte 2-3 fabricute care au ramas . legea selectiei naturale . al dreaq Darwin . acum nu stiu pe unde sa scoata camasa caci banca ii va executa . fie pentru televizorul nou care acum nu mai e nou fie pentru camera aia in plus ... care-i va duce pe drumuri . o lectie de viata dura . sau foarte dura . nu pentru noi romanii . pentru un intreg mapamond . noi am fost doar victime colaterale . care oricum nu aveam exercitiul unui nivel de trai indestulat pe termen lung . intrebati putin mai la vest sau mai la est de noi . intrebati in ungaria , intrebati in grecia , intrebati in italia , in spania , in portugalia sau irlanda . intrebati in USA . hm ... diferenta consta doar in modul de lamentare . ei , sau parintii lor , sau bunicii lor, au mai trecut prin asa ceva . noi nu . asta e singura diferenta . parca-mi amintesc de maria teresa si de ale ei spuse ( desi stiu ca nu erau ale ei :D ) : nu au paine ? sa manance cozonac atunci ! ... dumnezeule , ce se potriveste !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu